zaparzacz do kawy

Chemex – kawa warta grzechu! Dołącz do miłośników kawy z Chemeksa. Poznaj sposób jej parzenia!

Niepowtarzalny smak i aromat kawy z Chemeksa zaskarbia sobie uznanie coraz większej liczby polskich kawoszy. Zaparzacz ten jeszcze do niedawna nie był u nas zbyt popularny, co na szczęście się zmienia. Kawa z Chemeksa jest bowiem wyjątkowa. Nie uzyska się takiej za pomocą tradycyjnych ekspresów czy kawiarek. Czym jest Chemex i jak przyrządzić w nim kawę, która zniewala zmysły?

Chemex to nic innego jak stylowy zaparzacz do kawy. Historia jego zaprojektowania i powstania przypomina nieco amerykański sen, w którym niemiecki imigrant, z zawodu chemik – Peter Schlumbohm – w latach 40. XX wieku wynalazł przypominające nieco swoim ponadczasowym wyglądem klepsydrę, proste, a jednocześnie niezwykle eleganckie urządzenie do robienia wyjątkowej w smaku kawy. Opatentowany ekspres przyniósł jego twórcy bogactwo, a kawosze zyskali możliwość smakowania wspaniałej kawy. Zasadniczym pytaniem jest jednak, jak parzyć kawę w Chemeksie i gdzie go kupić?

Chemex kawa – jak ją zaparzyć?

Istnieją opinie, że proces parzenia kawy w Chemeksie jest bardziej czasochłonny niż jej zwykłe przygotowanie czy to w ekspresie, czy w kawiarce. Wynika to z tego, że wszystkie czynności przeprowadzamy ręcznie. Zaparzenie kawy w tego typu urządzeniu nie trwa jednak dłużej niż 4 minuty. Czy jest to długo? Raczej nie, jeśli w zamian otrzymujemy niezwykle aromatyczny napój, który na dodatek za sprawą filtracji nie zawiera kafestolu – związku występującego w olejkach kawowych, podnoszącego poziom cholesterolu.

chemex kawa

Parzenie kawy w Chemeksie przebiega przy użyciu pasującego do urządzenia filtra – papierowego lub metalowego. Przydatna do tego jest waga, która nie tylko pozwoli odmierzyć ilość kawy oraz wody, ale również czas ekstrakcji. Do zalewania naparu potrzebny jest również czajniczek z wąską wylewką. Na rynku dostępne są Chemeksy o różnej pojemności, jednak zawsze kawę przyrządza się w proporcjach wynoszących ok. 6 grama grubo zmielonej kawy, na 100 ml wody o temperaturze ok. 93 stopni C.

Kawę wsypujemy do filtra – jeśli jest papierowy, należy go wcześnie zamoczyć we wrzątku – następnie wlewamy niewielką ilość wody, tak aby kawa się rozwinęła. Po ok. 40 sekundach zalewamy zmielone ziarna pozostałą wodą. Robimy to powolnym i jednostajnym ruchem kolistym, zaczynając od zewnątrz i zmierzając ku środkowi.

Ile kosztuje Chemex i gdzie go kupić?

Ogólnie cena Chemexa zależy od tego, jakiej jest pojemności, a także od producenta danego modelu. Do tego doliczyć trzeba koszty niezbędnych akcesoriów, takich jak filtry do Chemeksa, a także czajniczek i waga do kawy, jeśli ich nie posiadamy. Sam Chemex kosztuje około 200 – 250 złotych. Natomiast jednorazowe filtry papierowe (100 sztuk) to wydatek rzędu ok. 50 zł. Metalowy filtr wielokrotnego użytku można kupić w granicach 150-250 zł. Tego typu zaparzacz do kawy można dostać w dobrych sklepach z akcesoriami baristycznymi. Najszybszym i najprostszym sposobem zakupu Chemeksa jest jednak sklep online zajmujący się sprzedażą i dystrybucją kaw oraz akcesoriów do jej parzenia.

Sposobów parzenia kawy jest wiele. A każdy z nich wydobywa z niej szczególny smak i aromat. Chemex – kawa jest w tym przypadku wspaniałą alternatywą dla napojów kawowych pozyskiwanych  z tradycyjnego ekspresu czy zaparzacza i warto jej posmakować.

Dodaj komentarz