Gdzie umiejscowić w kuchni piekarnik do zabudowy?

Piekarnik do zabudowy jest rozwiązaniem nowoczesnym i bardzo wygodnym. Na rynku można znaleźć obecnie wiele modeli tego rodzaju sprzętów, dlatego nie ma problemu z ich kupnem. Pytanie brzmi jednak – gdzie je umieścić w kuchni? Taką decyzję należy podjąć na początku, by odpowiednio zaplanować zabudowę.

Gdzie najlepiej jest montować piekarniki do zabudowy?

Tradycyjne, wolnostojące piekarniki stoją oczywiście na podłodze. Przyzwyczajenie do takiego stanu rzeczy spowodowało, że niektórzy nisko, pod płytą do gotowania, umieszczają także piekarniki w zabudowie. Takie rozwiązania wymuszają także kuchnie bardzo małych rozmiarów. Jednak w kuchniach większych (gdzie możliwa jest tzw. zabudowa słupkowa), okazać się może, że piekarnik wygodniej będzie umieścić wyżej – na wysokości wzroku. Takie rozwiązanie posiada wiele zalet, wśród których wymienić można:

  • większą wygodę – do piekarnika nie trzeba będzie się schylać, co będzie prawdziwą ulgą dla każdego kręgosłupa,
  • komfort pracy – jedzenia znajdującego się w piekarniku będzie można pilnować „przy okazji”, co jakiś czas „rzucając na nie okiem”; do piekarnika nie trzeba będzie specjalnie pochodzić i się schylać, wygodniej będzie także sprawdzać także parametry takie jak czas i temperatura pieczenia,
  • ergonomię – piekarnik znajdujący się na wysokości blatu roboczego sprawi, że łatwiejsze będzie wyjmowanie potraw: szczególnie tych dużych i ciężkich,
  • zwiększenie bezpieczeństwa – piekarnik, który otwiera się kilkadziesiąt centymetrów nad ziemią nie będzie tak łatwo dostępny dzieciom, co zmniejszy ryzyko poparzeń.

 

Na jakiej wysokości umieścić piekarnik?

Decyzja ta zależy od kilku podstawowych wyznaczników, czyli tego:

  • jakie są przyzwyczajenia i preferencje domowników,
  • jak wyglądają możliwości techniczne pomieszczenia,
  • jak duża jest kuchnia,
  • ile jest sprzętów, które chce się ulokować przy danym piekarniku (np. kuchenka mikrofalowa, ekspres, rożen, itd.).

Kiedy w danym słupku zabudowy piekarnik będzie jedynym urządzeniem, to najlepiej zainstalować go na poziomie blatu roboczego, to znaczy około 80 centymetrów od podłogi. Jest to rozwiązanie najwygodniejsze, szczególnie dla piekarników z tradycyjnymi, czyli uchylanymi drzwiczkami. Trochę inaczej sytuacja wygląda przy piekarnikach z wysuwanym wózkiem. Te trzeba umieszczać niżej: by można było wygodnie wyjąć pieczone potrawy. Natomiast kiedy piekarniki do zabudowy znajdują się między innymi urządzeniami, to dobrze jest je umieszczać przynajmniej 50 cm nad podłogą (jeśli są sprzętem dolnym), albo na wysokości 95-100 cm (kiedy będą sprzętem „środkowym” – między dwoma innymi).

Dodaj komentarz