Blat kuchenny – rodzaje wykonania

Blat kuchenny jest równie ważnym elementem w codziennym użytkowaniu, co kuchenka grzewcza, piekarnik czy lodówka. To na nim odbywają się podstawowe prace przygotowujące składniki do końcowego gotowania czy pieczenia. Blat jest nie tylko funkcjonalnym sprzętem kuchennym, ale także pełni funkcje dekoracyjne, doskonale przyzdabiając całą przestrzeń kuchenną. Aby był wydajny i trwały, musi być zbudowany z odpowiednich materiałów, które przetrzymają wielokrotne siekanie, krojenie czy ubijanie.

Jak wiadomo zabudowa kuchni powinna być zaaranżowana według upodobań, potrzeb i ogólnego stylu kuchni. Dotyczy to również blatu kuchennego, który dobieramy między innymi według powyższych kryteriów. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów blatów, wykonanych z różnych materiałów, które charakteryzują się zróżnicowanymi właściwościami. Są to między innymi:

• laminat – używa się go przede wszystkim do wierzchniego pokrycia płyty wiórowej; blat kuchenny wykonany w tej technice jest jednym z najtańszych tego typu produktów dostępnych na rynku; do wyboru jest bardzo duża gama kolorystyczna, a także szeroki dostęp wzorów imitujących na przykład drewno, metal czy kamień; blaty kuchenne z laminatu są chyba najczęściej wybieranymi produktami przez klientów, głównie ze względu na cenę; minusem laminatu jest niska trwałość i podatność na zarysowania oraz trwałe uszkodzenia;

• kamień naturalny – ten materiał charakteryzuje się dużą wytrzymałością na zewnętrzne uszkodzenia mechaniczne, przez co swobodnie można na nim kroić, siekać czy ubijać, a także stawiać na nim rozgrzane garnki; Blat wykonany z kamienia naturalnego bardzo łatwo utrzymać w czystości; decydując się na ten rodzaj blatu należy wcześniej odpowiednio przystosować meble z uwagi na wagę materiału, z jakiego jest wykonany; meble muszą być solidne i odpowiednio wzmocnione, by utrzymać ciężar kamiennego blatu; niestety decydując się na taki materiał musimy być gotowi zapłacić odpowiednią cenę; nie są to blaty tanie, ale ich piękno i funkcjonalność z pewnością zrekompensuje nam ich wysoką cenę;

• blaty syntetyczne – blaty wykonane z kamienia syntetycznego to doskonała alternatywa dla klientów, którzy chcą posiadać blat z kamienia, jednak nie stać ich na kupno naturalnego odpowiednika; blaty syntetyczne to konglomerat wykonany ze zmielonych kamieni oraz żywic;

• blaty drewniane – zazwyczaj wykonane są z takich gatunków, jak: dąb, buk, olcha, mahoń czy iroko; te rodzaje drewna charakteryzują się niezwykła twardością oraz odpornością na wilgoć; aranżacje kuchni z wykorzystaniem blatów drewnianych zyskują niepowtarzalny i ciepły klimat, a dzięki zastosowaniu różnych lakierów zabezpieczających i koloryzujących, można uzyskać mebel w dowolnym odcieniu; mimo wielu walorów estetycznych blaty drewniane są mało odporne na uszkodzenia mechaniczne i termalne;

• blaty ceramiczne – dość często stosowanym rozwiązaniem w kuchni jest montaż blatów kuchennych wykonanych z płytek ceramicznych; taka zabudowa charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury oraz jest łatwa w utrzymaniu czystości; wykorzystanie płytek ceramicznych pozwala na szeroki wybór z bogatej palety kolorów, wzorów i form;

• szklane blaty – blaty wykonane w tej technice są niezwykle efektowne i odporna na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury; wykonane są one z kilku warstw szkła, a dodatkowo zewnętrzna warstwa zbudowana jest z bezpiecznego hartowanego szkła; tak, jak w przypadku blatów wykonanych z kamienia naturalnego, także blaty szklane są dość kosztowne;

Dodaj komentarz