ekologiczne produkty

Ekologiczne produkty

Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się żywność ekologiczna. Coraz więcej Polaków decyduje się na jej zakup, gdyż niesie to wiele korzyści.

Czym są ekologiczne produkty?

Produkty ekologiczne charakteryzują się tym, że ich negatywne oddziaływanie na środowisko jest bardzo ograniczone lub praktycznie nie występuje. Produkcją takiej żywności zajmują się gospodarstwa ekologiczne, które wykorzystują naturalne metody upraw, bez nawozów sztucznych, antybiotyków, czy sztucznych środków ochrony roślin. Krótko mówiąc, żywność ekologiczna to takie produkty, które zostały wytworzone bez jakichkolwiek chemicznych dodatków do żywności, czyli bez barwników, konserwantów i dodatków smakowych.

Żywność można uznać za ekologiczną, gdy spełni odpowiednie warunki. Tego typu produkty muszą pochodzić z pól, na których co najmniej przez trzy ostatnie lata nie stosowano nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Dodatkowo muszą być przechowywane według określonych wymogów.

Oznaczenia żywności ekologicznej

Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej produkcja ekologiczna żywności jest regulowana prawnie. Produkty ekologiczne poddawane są systemowi kontroli i certyfikacji oraz posiadają odpowiednie oznaczenia. Na etykiecie takiego produktu musi znaleźć się nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, nazwa i adres producenta oraz nazwa produktu. Dzięki temu mamy pewność, że jest to ekologiczna żywność wyprodukowana metodami naturalnymi, odpowiednio nadzorowana oraz nieszkodliwa dla środowiska. O tym, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem, świadczy znak „Rolnictwo ekologiczne”, który znajduje się na etykiecie produktu.

Dla kogo żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna zalecana jest dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Jedni prowadzą zdrowy tryb życia i od dawna spożywają tylko takie produkty, inni sięgają po nie pod wpływem mody i nie zawsze są świadomi, co kryje się pod tą nazwą. Tak czy inaczej, żywność ekologiczna jest zalecana przez lekarzy. Wyprodukowana bez udziału środków chemicznych jest dużo zdrowsza od tej wysoko przetworzonej. Wg wielu specjalistów to właśnie z substancji chemicznych dodawanych do pożywienia bierze się większość chorób cywilizacyjnych. To świadczy o tym, że tym bardziej warto po nią sięgać.

Gdzie kupić żywność ekologiczną?

Żywność ekologiczną można kupić w wielu miejscach. Praktycznie w każdym mieście znajduje się sklep ekologiczny, który oferuje takie produkty. Zdrowa żywność dostępna jest też w marketach, można zamawiać ją też w wielu sklepach internetowych. Przed dokonaniem zakupu warto czytać informacje zamieszczone na etykiecie, co powinno być podstawowym kryterium wyboru ekologicznych produktów.

Dodaj komentarz