Płatki owsiane górskie – niedoceniany superfood?

W dobie poszukiwania coraz bardziej egzotycznych produktów, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także właściwościami odżywczymi, warto rozejrzeć się znacznie bliżej – we własnej kuchni. Okazuje się bowiem, że istnieją niedoceniane produkty spożywcze, które w rzeczywistości cechują się niezwykle cennym składem oraz właściwościami prozdrowotnymi. Takie są płatki owsiane.

Co cennego kryją w sobie płatki owsiane?

Analizując składniki odżywcze płatków owsianych, czyli produktów zbożowych powstałych po obróbce ziaren owsa, szczególną uwagę zwraca wysoka zawartość błonnika oraz węglowodanów złożonych. Oznacza to normalizację poziomu glukozy we krwi, długotrwałe uczucie sytości i brak chęci stałego podjadania. Płatki owsiane górskie zawierają ponadto sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak korzystna kombinacja makroskładników stanowi z płatków owsianych idealny posiłek dla osób odchudzających się a także dla każdego, kto po prostu dba o zdrową i zbilansowaną dietę. Płatki owsiane dostarczają ponadto dużych ilości magnezu, cynku, witamin z grupy B czy potasu. To czyni z płatków owsianych produkt, który koniecznie warto włączyć do codziennej diety.

Jak oswoić płatki owsiane górskie?

Większości z nas płatki owsiane kojarzą się jedynie z owsianką na śniadanie. To błąd! Oczywiście owsianka, zwłaszcza wzbogacona owocami, orzechami czy innymi smacznymi dodatkami to bardzo zdrowe śniadanie, dodające energii na cały dzień. Ale płatki owsiane dają znacznie większe możliwości w kuchni. Na słodko można zrobić z nich pysze i pożywne ciasteczka owsiane czy batony bez pieczenia – wystarczy zblenderować płatki owsiane z miodem, daktylami, orzechami i żurawiną. Co jeszcze?

Warto spróbować placuszki z płatkami owsianymi, które wykonać można przez wymieszanie szklanki płatków owsianych ze szklanką mleka lub jogurtu, pół szklanki mąki, dwóch bananów, jajka oraz cynamonu. Płatkami owsianymi można też wzbogacić omlet, dodając je do wymieszanych z odrobiną mleka i miodu jajek.

Płatki owsiane na obiad lub kolację? Czemu nie! W wersji wytrawnej smakują równie dobrze, jak na słodko. Ciekawą propozycją są płatki owsiane z warzywami i jajkami. Pomidory, kapary, szparagi i papryka, skomponowane z płatkami owsianymi zalanymi wodą oraz przyprawami i jajkami to świetne danie obiadowe czy kolacja. Warto otworzyć się na nowe kulinarne doznania, dbając jednocześnie o zdrowie. Płatki owsiane są doskonałym przykładem na to, że rodzime składniki obecne w kuchni od lat okazują się być najzdrowsze, a jednocześnie niedrogie i doskonale dostępne.

Dodaj komentarz