superfoods

Wiosenne super przebudzenie z pomocą superfoods

Wiosna już zapukała do naszych drzwi, na drzewach widać coraz więcej zieleni, niektóre już nawet zdążyły zakwitnąć, w powietrzu czuć powiew świeżości i przebudzenia. Pogoda co prawda płata jeszcze figle, strasząc co kilka dni niskimi temperaturami, jednak wszyscy chyba już czujemy, że idzie nowe. Niestety w przejściowym okresie, kiedy zima skutecznie wyczerpała nasze zapasy energii, wielu z nas odczuwa przykre skutki tak zwanego wiosennego przesilenia. Brak energii, senność, uczucie zmęczenia, ciągłe uczucie zimna, poczucie niemocy i bezsilności. O ile w niektórych przypadkach może to być objaw zaburzeń zdrowotnych, problemów z pracą tarczycy itp., o tyle najczęściej takie samopoczucie na przełomie marca i kwietnia jest zupełnie normalne i wynika z tego, że nasz organizm zmęczony po długiej zimie, nie dostał jeszcze odpowiedniej dawki energii i niczym stary fiat nie może odpalić. Jeżeli taki stan rzeczy Ci nie odpowiada i chcesz już dziś odzyskać energię i na pełnym gazie czerpać wszystkimi zmysłami z nadchodzącej wiosny, wiemy co zrobić, żeby skutecznie pokonać objawy przesilenia.

Super żywność nadchodzi z odsieczą.

Nasza zimowa dieta często nie grzeszy nadmiarem witamin i wartościowych składników odżywczych. Zimą ciężko o pewne zdrowe świeże warzywa i owoce. Możemy ratować się mrożonkami, ewentualnie warzywami korzennymi, które przetrwały zimę, jednak w przeciętnej codziennej diecie, nie każdy ma siłę, możliwości i czas na to, aby komponować zdrowe, zbilansowane posiłki, które zapewnią organizmowi odpowiednią podaż witamin i minerałów, co ostatecznie prowadzi właśnie do osłabienia, pogorszenia samopoczucia i braku energii. Wprawdzie w okolicy marca na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej warzyw i owoców, w tym popularnych wiosennych nowalijek, jednak zalecamy wstrzymać się z ich zakupem. Te pierwsze nowalijki są najczęściej naszpikowane chemią i nawozami, w związku z czym, mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Co zatem robić? Postawić na super żywność. Superfoods, czyli produkty, posiadające bardzo wysoką wartość odżywczą, bogate w witaminy, minerały, białka i aminokwasy. Każdy z produktów noszących dumne miano superfoods smaksuperfood.pl dostarcza całą gamę składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.

superfoods

Polskie superfoods – zdrowie nie musi dużo kosztować.

O ile wiele z produktów należących do superfoods jest dość drogich, w tym jagody goi, nasiona chia czy siprulina, o tyle wśród naszych rodzimych produktów, również znajdziemy te super zdrowe, które dostarczą nam prawdziwej bomby witamin i minerałów. Do łatwodostępnych i niedrogich produktów spożywczych, dostarczających całej gamy witamin, zaliczymy między innymi kaszę jaglaną, natkę pietruszki, czy też siemię lniane. Siemię lniane to mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających cholesterol oraz lignanów mających właściwości przeciwnowotworowe, usprawniających pracę jelit, a także wspierających pracę serca. Nasiona lnu możemy dodawać do koktajli, wypieków czy jogurtów. Natka pietruszki to prawdziwa kopalnia witaminy C, beta-karotenu, witaminy K witaminy B, magnezu, wapnia, i kwasu foliowego. Pietruszkę możemy dodawać zarówno do dań ciepłych takich jak zupy, kasze czy gulasze – pamiętając, aby po dodaniu świeżej natki nie gotować już dania, jak również do koktajli, czy kanapek. Kasza jaglana już od kilku lat coraz odważniej gości na naszych talerzach ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być stosowana przez osoby z nietolerancją glutenu, ponadto kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, jest bogata w witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas, selen czy cynk. Działa również przeciwzapalnie, a także poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Wystarczy włączyć do swojej codziennej diety te trzy łatwodostępne produkty, aby już po kilku dniach poczuć przypływ energii i móc rozkoszować się piękną wiosenną pogodą z radością i uśmiechem na ustach.

Dodaj komentarz