Patelnia w kuchni wykorzystywana jest do przygotowywania wielu potraw, zarówno głównych dań, jak i śniadań. Jej rodzajów jest wiele, a poszczególne modele różnią się od siebie średnicą, wysokością, ale też materiałem, z którego są wykonane. Jedną z popularniejszych opcji są patelnie teflonowe. Dlaczego warto zdecydować się na ich zakup?
Największe zalety patelni teflonowych
To, co wyróżnia patelnie teflonowe, to przede wszystkim niezwykła trwałość. Teflon jest powłoką, która nie wpływa na smak gotowanych potraw, a co więcej jest bezpieczny dla zdrowia. Podczas smażenia nie wydzielają się żadne szkodliwe bądź rakotwórcze substancje. Dodatkowo materiał ten nie jest alergenem.
Trzeba także podkreślić, że gotowanie na patelniach teflonowych jest bardzo praktyczne. Wszystko ze względu na to, że teflon ogranicza przywieranie potraw do dna. Co więcej, można przygotować większość dań bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu lub przy znikomej ilości. Dzięki temu gotowanie jest zdrowsze.
Kupując patelnie teflonowe trzeba jednak pamiętać o jednej kwestii. Ważne jest, by wybierać sprawdzone marki i producentów. Niepewne źródło pochodzenia powłoki może wpływać na funkcjonalność naczynia. Aby mieć pewność, że patelnie teflonowe faktycznie pokryte są teflonem, a nie powłoką do niego podobną, należy sprawdzić oznaczenia. Oryginalne produkty wysokiej jakości proponuje między innymi sklep Radochygospochy.pl
Rodzaje patelni teflonowych
Dostępne są patelnie teflonowe w wielu wersjach. Do najpopularniejszych należą:
- patelnie do jajek,
- patelnie do naleśników,
- woki.
Tak szeroki wybór pozwala na przygotowywanie różnorodnych potraw. Poszczególne wersje patelni z powłoką teflonową różnią się od siebie przede wszystkim wymiarami. Te do naleśników są niskie oraz dość duże, z kolei patelnie do jajek nieco głębsze i dostępne w kilku wariantach, jeśli chodzi o średnicę. Natomiast teflonowe woki i głębokie naczynia świetnie sprawdzają się do przygotowywania dań jednogarnkowych.
Jak korzystać z patelni teflonowej?
Aby patelnie teflonowe mogły służyć przez długi czas, muszą być odpowiednio używane. Najważniejszą zasadą jest to, aby nie dopuścić do zarysowania powłoki. Dlatego też podczas gotowania należy unikać metalowych sztućców. Najlepiej sprawdzą się drewniane bądź silikonowe akcesoria kuchenne.
Ponadto należy pamiętać, że patelnie do jajek, naleśników oraz innego rodzaju z powłoką teflonową nie mogą być myte w zmywarce. Nie powinno się także szorować ich przy pomocy szorstkich gąbek. Jednak nie zapominajmy, że do teflonu nie przywierają potrawy, dlatego po użyciu naczynia z reguły wystarczy je opłukać i przetrzeć suchą ścierką.
Jeżeli teflon zostanie zarysowany, patelnię należy wymienić na nową. Nie zaleca się użytkowania zniszczonego naczynia ze względu na to, że uszkodzona powłoka nie jest bezpieczna dla zdrowia.
Bez wątpienia atrakcyjna cena w zestawieniu z jakością i wygodą gotowania sprawia, że patelnie teflonowe są warte zakupu. Zastosowanie znajdują nie tylko w domowych kuchniach, ale także tych profesjonalnych – w hotelach czy restauracjach.