Delikatna jagnięcina
Jagnięcina – niedocenione źródło smaku i zdrowia. Otwórz się na nowe, poznaj wyjątkowy smak i walory odżywcze mięsa jagnięcego.

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jagnięcina jest jednym z najzdrowszych mięs, którego spożywanie ma niewiarygodnie korzystny wpływ na nasz organizm. Niestety na Polskich stołach mięso jagnięce gości niezwykle rzadko, nie będzie nawet przesady w stwierdzeniu, że ponad połowa z nas nigdy nie próbowała tego gatunku mięsa. Dlaczego coś tak zdrowego, tak rzadko trafia na nasze talerze? Mała dostępność w popularnych sklepach to jedno, jednak kluczową kwestią jest cena. Kilogram łopatki jagnięcej może kosztować nawet 80 zł, to dużo w porównaniu na przykład z kilogramem karkówki wieprzowej, za który zapłacimy od 20 do 25 zł. Jeżeli jednak porównamy walory smakowe i odżywcze obu tych mięs, przekonamy się, że dzieli je przepaść. O tym, dlaczego warto jeść jagnięcinę, dlaczego lepiej kupić 1 kg łopatki jagnięcej niż 3 kilogramy karkówki, a także jakie dania można wyczarować z mięsa jagnięcego w poniższym artykule.

Różnorodne zastosowanie kulinarne jagnięciny

Mięso jagnięce to niesamowita i idealna symfonia smaku i jakości. Zaopatrując się w jagnięcinę, otwierają się przed nami drzwi do kulinarnego świata, pełnego smakowitych zapachów, niepowtarzalnych doznań smakowych, które idą w parze z obfitością walorów zdrowotnych. Jeżeli chodzi o smak jagnięciny, jest on bardzo charakterystyczny i intensywny, świetnie komponuje się z intensywnymi, aromatycznymi przyprawami śródziemnomorskimi, jak również orientalnymi. Przygotowując więc mięso jagnięce, możemy śmiało pokusić się o doprawienie go rozmarynem, imbirem, chili czy też trawą cytrynową. Nie bójmy się również używać azjatyckich, słodko-ostrych sosów. Mięso jagnięce możemy piec, dusić oraz gotować, po odpowiedni przyrządzeniu jest ono miękkie i wręcz rozpływa się w ustach.

jagnięcina na obiad

Mięso jagnięce z szerokim zastosowaniem w kuchni

Jeżeli chodzi o części jagnięce, jakie najlepiej i najczęściej wykorzystywane są w kuchni, to bezkonkurencyjny jest comber jagnięcy, który na imprezach plenerowych staje się gwoździem programu, podobnie jak udziec jagnięcy, który nierzadko serwowany jest na przykład podczas zabaw sylwestrowych zwłaszcza w górskich kurortach. Różnorodność smaków gwarantowanych przez jagnięcinę, możliwa jest dzięki dużej różnorodności ras owiec, a także kraju pochodzenia oraz sposobu ich hodowli. Obecnie do największych producentów mięsa owczego należy Wielka Brytania. Brytyjska jagnięcina jest zaskakująco delikatna, pozwalająca wydobyć niezwykły aromat i smak. W Anglii hoduje się przede wszystkim ciężkie jagnięta, których tusze osiągają do 20 kg, głównym przeznaczeniem hodowli jest produkcja mięsa, a nie sera tak jak w Europie Środkowej. Natomiast mięso jagnięce z Nowej Zelandii z kolei cechuje się nieco mniej wyrazistym, ale również doskonałym smakiem. Nowa Zelandia jest największym na świecie eksporterem tego gatunku mięsa na cały świat. Prostym sposobem nabycia mięsa jagnięcego z Wielkiej Brytanii, Irlandii, Grecji, Nowej Zelandii i Bułgarii jest odwiedzenie sklepu mięsnego BBQ.pl, który przez cały rok oferuje mięso najwyższej jakości.

Walory zdrowotne jagnięciny

Mięso jagnięce dostarcza bardzo wielu ważnych składników odżywczych takich jak cynk, żelazo, selen czy witaminy z grupy B. Z tego powodu jest ono bardzo polecane w diecie małych dzieci, a także osób zmagających się na przykład z chorobami nowotworowymi. Ponadto jagnięcina jest naturalnym źródłem lekkostrawnego białka, będącego podstawowym budulcem mięśni. Mnogość mikroelementów, białka i innych dobroczynnych składników obecnych w tym gatunku mięsa sprawia, że naprawdę warto na stałe włączyć go do diety. Zdecydowanie lepiej spożywać rzadziej dobrego gatunku mięso posiadające walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne niż regularnie zjadać tanie, mięso wątpliwej jakości, które może mieć wręcz negatywny wpływ na nasze zdrowie z powodu zbyt wysokiej zawartości tłuszczów lub antybiotyków, stosowanych do hodowli popularnych zwierząt ubojnych.

Dodaj komentarz