Otręby owsiane - jakie są ich właściwości oraz zastosowanie?

Otręby owsiane – jakie są ich właściwości oraz zastosowanie?

Otręby owsiane są często wykorzystywane w Polskiej kuchni do sałatek, deserów czy też pieczywa bądź placków ziemniaczanych lub jako dodatek do panierki do kotletów mięsnych, lub warzywnych. Czym jednak są te otręby owsiane? Otręby powstają z owsa, które składa się z czterech warstw, a mianowicie: okrywy owocowo nasiennej, warstwy aleurowej, bielma, a także zarodka. Otręby owsiane są więc produktem ubocznym przemiału ziaren owsa na mąkę bądź kaszę.

Właściwości otrębów owsianych

Otręby owsiane zawierają mniej błonnika oraz największa ilość tłuszczu w porównaniu do pozostałych otrębów. Niemniej jednak jest to bardzo cenny tłuszcz, ponieważ jest nienasyconym kwasem tłuszczowy, którego ludzki organizm nie może sam wytworzyć. Warto także wspomnieć, iż otręby owsiane posiadają w swoim składzie kwas oleinowy zazwyczaj wykorzystywany w profilaktyce antynowotworowej.

Omówione powyżej składniki otrębów owsianych to jednak nie wszystkie, jakie możemy spotkać w tym produkcie pokarmowym. W ziarnach owsa znajdują się również awentramidy, czyli bioaktywne substancje przeciwdziałające powstawaniu złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a także spore pokłady witamin z grupy B, a w szczególności B6 i B12 oraz minerałów takich jak selen i magnez. Taki skład sprawia, że spożywając otręby owsiane, wspieramy pracę mózgu i układu nerwowego. W ten sposób łatwo można poprawić koncentracje, pamięć i przyswajanie wiedzy.

Otręby owsiane są również źródłem substancji o działaniu antydepresyjnym, przyczyniają się do wzrostu masy mięśniowej, wpływając na zwiększenie wytrzymałości i sprawności fizycznej. Otręby owsiane często są wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy oraz w celu obniżenia złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Zastosowanie otrębów owsianych

Otręby owsiane podczas przyrządzania różnych potraw nie tracą swoich właściwości. Często stosowane w kuchni do różnorodnych potraw. Na ich bazie powstają kompozycje musli, a także dodawane s do przeróżnych potraw i sałatek. Używane są także w celu pielęgnowania skóry jako składnik maseczek oczyszczających.

Dzięki szerokiemu zastosowaniu, oraz licznym właściwościom prozdrowotnym, otręby owsiane są doceniane przez coraz większe grono ludzi. Zarówno młodych, jak również i starszych. Otręby można nabyć praktycznie w każdym sklepie spożywczym oraz ze zdrową żywnością, dzięki czemu są łatwo dostępne dla każdego.

Dodaj komentarz