O tym, że należy jeść zdrowo, wiemy praktycznie z co drugiej reklamy telewizyjnej. A każdy infulencer z Instagrama chwali się rezultatami zdrowej diety. Wydaje się nam jednak, że wprowadzenie zdrowych nawyków do swojej codziennej rzeczywistości jest niemożliwe. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę wystarczy tylko odrobinę zmodyfikować swój jadłospis i wprowadzić zdrowe zamienniki. W tym artykule przedstawimy zalety zdrowego odżywiania na podstawie dwóch alternatyw dla popularnych węglowodanów.
Quinoa – ziarno, które wyróżnia się wśród innych
Quinoa to ziarno, które znali już Inkowie i cenili je ze względu na świetne właściwości prozdrowotne. Uważali za „matkę” wszystkich ziaren, a nawet uważali za święte. Kult ziarna nie jest tak rozwinięty w dzisiejszym świecie, jednak nie bez powodu jest ono cenione wśród dietetyków i osób, które włączają je do swojej diety.
Quinoa jest bogata w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania substancji. Zalety spożywania ziarna odczujemy już po krótkim czasie w poprawie samopoczucia, lepszym trawieniu (za sprawą błonnika), a także poprawie sylwetki i stanu włosów, skóry i paznokci. Wysoka zawartość białka sprawia, że quinoa jest doskonała dla osób znajdujących się na diecie niskowęglowodanowej lub takich, które chcą stracić kilka dodatkowych kilogramów. Co więcej, dzięki zawartymi w swoim składzie antyoksydantami, będzie ona działać prewencyjnie przeciwko chorobom cywilizacyjnymi (rak), a także przedwczesnemu starzeniu.
Jednak quinoa to nie jedyne ziarno, które pozwoli nam poznać zalety zdrowego odżywiania.
Lekka kasza bulgur – dla cukrzyków i nie tylko
Jeśli cierpisz na częste przeziębienia, to znak, że powinieneś/aś pomyśleć nad zmianą swojej diety. Na jaką? Na taką, która wzmocni Twój system odpornościowy i pomoże zwalczać choroby już w zarodku. Jedną z takich roślin jest właśnie kasza bulgur. Jest ona bogata w cynk, który wzmacnia system odpornościowy. Posiada również dużo żelaza, który jest cennym składnikiem zwłaszcza dla pań i osób cierpiących na anemię.
Kasza bulgur posiada również inny cenny minerał, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Chodzi tutaj o magnez. Jest on odpowiedzialny za spowolnienie wchłaniania przez organizm cukru, co pozwala przeciwdziałać cukrzycy typu 2. Co więcej, kasza bulgur posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być ona spożywana przez cukrzyków bez obaw.
Jak widać, wprowadzenie do swojej diety zdrowych zamienników węglowodanów jest bardzo korzystne dla sprawności naszego organizmu. Zalet zdrowego odżywiania jest jednak znacznie więcej, warto się o nich przekonać na własnej skórze!