Urządzenia chłodnicze niezbędne w każdej kuchni

Wyposażenie gastronomiczne odgrywa niezwykle ważną funkcję w każdym lokalu trudniącym się gastronomią. Sprzęt gastronomiczny dzieli się na urządzenia grzewcze oraz urządzenia chłodnicze. Podstawową zasadą, która obowiązuje podczas rozmieszczania sprzętów w zapleczu kuchennym jest rozdzielenie sprzętów grzewczych od chłodzących.

Szczególną rolę w wyposażeniu zaplecza kuchennego w każdej placówce gastronomicznej odgrywają urządzenia chłodnicze. Trudno byłoby się obejść bez chłodziarki oraz zamrażarki. Urządzenia te bowiem służą do obniżania temperatury żywności tak, by była niższa od temperatury otoczenia.

Na jakiej zasadzie funkcjonują chłodziarki szafowe, generalnie zwane lodówkami?
Chłodziarki wyposażone są w specjalne urządzenia absorpcyjne lub sprężarkowe. Płyn parujący pod wpływem działania niskich temperatur pobiera ciepło z chłodzonego otoczenia, przechodząc przez specjalną rurkę, zwaną parownikiem.

Najczęściej wśród wyposażenia kuchennego używa się chłodziarek sprężarkowych. Ten typ chłodziarek wyposażony jest w sprężarkę, która napędzana jest przez silnik elektryczny. Owy element napędza chłodzący czynnik lodówki do krążenia w obiegu chłodziarki.

Urządzenia chłodnicze stanowią sprzęt gastronomiczny, który musi działać nieustannie przez całą dobę. Dlatego zużycie energii przez chłodziarki bądź zamrażarki w ogólnym bilansie placówki gastronomicznej jest dość istotne. Dzięki zastosowaniom odpowiednich technologii, zużycie prądu przez urządzenia chłodnicze jest zredukowane.

Dodaj komentarz