Włoska kawa – jak przyrządzić ją w domu, jeśli nie masz ekspresu? Podpowiadamy

Włoska kawa – jak przyrządzić ją w domu, jeśli nie masz ekspresu? Podpowiadamy

Jesteś miłośnikiem kawy? W takim razie bez wątpienia zdajesz sobie sprawę z tego, że jednym z najbardziej cenionych jej typów na świecie jest ta pochodząca z Włoch. To może wydawać się dziwne, bo kawa nie rośnie naturalnie w tamtych rejonach świata. Włosi zostali jednak mistrzami, jeżeli chodzi o palenie jej ziaren, wyciągając z nich nietuzinkowe aromaty. Zastanawiasz się nad tym, jak przyrządzić włoską kawę, nie mając w domu ekspresu? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci, jak to zrobić.

Włoska kawa – jak przyrządzić ją bez ekspresu?

Będąc w słonecznej Italii, na pewno zauważyłeś, że jej mieszkańcy wręcz uwielbiają kawę i mają z nią związane swoje własne, małe, codzienne rytuały. W Polsce zamawiając taki napar, musisz dokładnie doprecyzować, o jaki rodzaj Ci chodzi. A jaka jest prawdziwa włoska kawa?

Prawdziwa włoska kawa, czyli co?

Zamawiając prawdziwą włoską kawę, zapewne dostaniesz malutką filiżankę z czarnym, aromatycznym i dość mocnym espresso. Charakterystyczna dla takiego naparu jest delikatna, choć gęsta pianka, znajdująca się na jego powierzchni. Najczęściej taki napój podawany jest ze szklanką wody, aby po szybkim wypiciu kawy klient kawiarni mógł przepłukać swoje kubki smakowe.

Co jest Ci potrzebne do zrobienia włoskiej kawy?

Podanie aromatycznej włoskiej kawy w swoim domu wcale nie jest takie trudne. Musisz jednak przy tym zaopatrzyć się w szereg praktycznych produktów. Najważniejsze jest to, abyś kupił oryginalną, ziarnistą kawę importowaną z Italii. Do listy zakupów dopisz jeszcze wysokiej jakości młynek i kawiarkę. Mając te artykuły, możesz spróbować swoich sił w parzeniu tego wyjątkowego naparu.

Jak zaparzyć włoską kawę?

Po pierwsze zmiel ziarno i umieść je w sitku znajdującym się w kawiarce. Wyrównaj jego powierzchnię, a do dolnego zbiorniczka kawiarki nalej wody. Złóż cały sprzęt i postaw go na kuchence. Podczas następnego etapu musisz być bardzo czujny. W momencie, kiedy dzbanuszek będzie już wypełniony naparem, który przy tym nie zostanie jeszcze doprowadzony do wrzenia – ściągnij go z gazu. To idealny moment na przelanie kawy do filiżanki.

Jak widzisz, włoska kawa wcale nie wymaga od Ciebie wyjątkowych umiejętności. Internauci, którzy pragną cieszyć się jej aromatem, często decydują się na zakupy w sklepie internetowym Click Italia. To miejsce stworzone przez pasjonatów, którzy oferują Ci szereg oryginalnych produktów importowanych prosto z Włoch. Dzięki temu, nie wychodząc z domu, możesz cieszyć się prawdziwymi aromatami tamtejszych stron.

Dodaj komentarz